| Autor | Wiadomość |
mimi_2 Nowa twarz

|
| Temat postu: UWAGA! Pro-ana |
|
|
Niedawno oglądałam w telewizji program dokumentalny o dziewczynach których powiedzmy stylem życia jest pro-ana. Ale co to właściwie jest pro-ana? W encyklopedii czytamy: ,,Jest to styl życia który traktuję anoreksję i inne zaburzenia odżywiania nie jako chorobę, lecz jako alternatywny sposób odchudzania będący po części świadomym wyborem''. Właściwie tłumacząc tak na ,,chłopski rozum'' można powiedzieć, że anorektyczki są dumne z tego że są anorektyczkami. W internecie zakładają kluby i tworzą strony o ruchu pro-ana (które są zakazane), na których m.in. wypisują powody dalczego warto być chudym (a właściwie bardzo chudym), zamieszczają zdjęcia przeraźliwie szczupłych osób jako wzór do naśladowania lub zdjęcia osób otyłych służące do motywacji. Jednym z chaseł ruchu pro-ana jest zdanie Christophera Marlowe, quod me nutrit me destruit-,,to co mnie żywi, niszczy mnie''. Często anorektyczki tatuują sobie to zdanie na ciele (jest to tzw. tatuaż anorektyczek).Jak już pisałam, strony internetowe nakłaniające do ruchu pro-ana czy głodowania są zakazane. Niestety to nieskutkuje, wystarczy w wyszukiwarce wpisać ,,pro-ana'' i bez problemu znajdujemy takie strony. Oto zdjęcia modelek które mają być wzorem dla dziewczyn ruchu pro-ana: http://members.fortunecity.com/kikienpointe/06ac04d0.jpg
http://www.primadanoi.it/FOTO/proana/proana5.jpg
http://www.floriterapia.com/test/bulimia8.jpg
Troszeczkę się rozpisałam ale i tak nie zdołałam wszystkiego napisać na ten temat dlatego (oczywiście jak chcecie) możecie poczytać sobie o tym np w encyklopedii lub po prostu wejść na jakąś stronę klubu pro-ana. Ja byłam i widząc co wypisują te dziewczyny i oglądając zdjęcia chciało mi się na przemian płakać i wymiotować. Jak dla mnie cały ten ruch jest po prostu straszny! A wy co o tym sądzicie? |
|
Wysłany:
Pon Lip 02, 2007 7:42 pm |
|
Patryśka Moderatorka Forum 4GIRLS poziom I

|
| Temat postu: |
|
|
One są chore psychicznie wszystkie, bez wyjątków. Mi jest szkoda takich dziewczyn.
Nawet nie ma co się rozpisywać, bo po prostu ich nie rozumiem! _________________
 |
|
Wysłany:
Pon Lip 02, 2007 7:58 pm |
|
claudusia93 Debiut ma już za sobą

|
|
|
wspolczuje  |
|
Wysłany:
Pon Lip 02, 2007 8:48 pm |
|
ShadowMaster Super Moderatorka Forum 4GIRLS

|
|
|
One potrzebuje specjalnej opieki i pomocy...
I ktoś musi ich przekonac,ze ich racje są złe.
Niewielu z nich się to udaje...
To jest jak narkotyk... wciaga i ciezko sie uwolnic... : ( _________________
BANG,BANK,My Dears. |
|
Wysłany:
Wto Lip 03, 2007 9:29 am |
|
lollipop doll. Jest rozponawalna

|
|
|
no tak, to są choroby na tle psychicznym, gdzie efektem ubocznym jest właśnie chudnięcie.  |
|
Wysłany:
Wto Lip 03, 2007 10:13 am |
|
annb Najmilsza i Najbardziej Tolerancyjna

|
|
|
Wysłany:
Wto Lip 24, 2007 5:46 pm |
|
blackberry Nie pomylisz jej z nikim innym

|
|
|
| ludzie to nie mają rozumu doprawdy :/ to wszystko jest straszne te ''motylki'' bo tak sie nazywają maja wszystkie holerna niedowagę i jeszcze sie wspierają ''fajnie że schudłaś tyle .jetem z tobą. Na pewno wyglądasz ślicznie'' itd. to jest okropne, że one tego nie dostrzegają. |
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2007 1:08 pm |
|
Irokezz U progu kariery

|
|
|
trudno te szkielety nazwać modelkami  _________________ Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty - Stephen King |
|
Wysłany:
Czw Sie 02, 2007 1:11 pm |
|
Pretty Woman U progu kariery

|
|
|
| gunia6_17 napisał: |
trudno te szkielety nazwać modelkami  |
no właśnie, trudno  _________________ "Zamykam oczy, jestem spokojniejsza,
widzę w nich Twój uśmiech" |
|
Wysłany:
Sob Sie 04, 2007 12:45 pm |
|
LadyMi Debiut ma już za sobą

|
|
|
Nie wiedziałam że w Polsce jest to zakazane. Nikt ic z tym nie robi. A jeśli jest zakazane, to onet powinien się tym zająć, bo tam jest chyba najwięcej blogów pro... Chociaż nie tylko na onecie. Ale ok, fajnie wiedzieć.
Większość tych dziewczyn nie miała szczęścia w normalnym życiu i postanowiła znaleźć wsparcie w tej tz. wspólnocie. I tam dostają wsparcie od siebie nie tylko w sprawie odchudzania, ale i w innych sprawach. |
|
Wysłany:
Nie Lis 04, 2007 5:12 pm |
|
Meg. Sława

|
|
|
nie to njuz jest przesada osobiscie jak bym miała isc na pokaz mody a po wybiegu miały by chodzic szkieletorki tyo bym wyszła
niejest to miłe jak na kims widac wszystkie kosci buee _________________
Every me and every you
Every me and every you...
18.09.2010 - MOJA 18-NASTKA!
xO xO |
|
Wysłany:
Nie Lis 04, 2007 5:16 pm |
|
Zakrecona_zolta_kredka Nowa twarz

|
|
|
| One nie widzą ze to co robia doprowadzi je do smierci jesli nie przestana. No i fakt na onecie duzo jest takich blogow sama kilka widzialam ;/;/ |
|
Wysłany:
Sro Lis 07, 2007 7:31 pm |
|
|